Класна робота № 2.                    Українська мова       10 клас
Тема: СКЛАДНІ ВИПАДКИ НАПИСАННЯ ПРІЗВИЩ
Слово вчителя
Різноманіття українських прізвищ — це результат дії тих держав і народів, під чиїм впливом перебувала Україна протягом століть. Цікаво, що довгий час українські прізвища були продуктом вільної словотворчості і могли неодноразово змінюватися. Тільки в кінці XVIII століття в зв’язку з указом австрійської імператриці Марії Терезії всі прізвища придбали юридичний статус, зокрема і на територіях України, що входили до складу Австро-Угорщини. Професор Павло Чучка вказує на те, що слід відрізняти «українське прізвище» від прізвища, що належить українцю. Наприклад, прізвище Шварц, яке все ще зустрічається на Україні, має німецьке коріння, а ось похідна від неї Шварцюк (син Шварца) — вже типово українське.
Завдяки іноземному впливу українські прізвища часто набувають вельми специфічного звучання. Так, наприклад, прізвище Йовбан, на думку Чучки, завжди було престижним, так як походить від імені святого Іова, яке угорськи вимовляється як Йовб. А ось прізвище Пензенік дослідник вбачає у польському слові «пензиць», що перекладається як лякати.
· Якими способами утворювалися українські прізвища?
Слово  вчителя
Окрім давності українського прізвища, воно ще має найрозгалуженішу серед індоєвропейців морфологію формування. Можна лише перелічити суфікси, які формують українське прізвище.
В першу групу слід віднести прізвища, які формуються двома суфіксами: -ен-ко; -єн-ко; -ень-ко; -ей-ко; -інь-ко; -оч-ко; -ов-ський (-ів-ській); -ев-ський, -ський; -ець-кий.
У другу групу ввійшли прізвища, які формуються за допомогою одного суфікса -ко-ський:, -цький: -вич: -ич: -ів: -шин:-во (о): -ій: -ий (-ій)-ей: -ак:-ач: -як: -ик: -ин: -ук (-юк): -чук: -щук: -ець (-єць): -ла: -ло: -йло -ба: -д-ра:
· Які правила написання прізвищ ви знаєте? (Українські прізвища передаються на письмі відповідно до вимови за загальними нормами українського правопису.)
Робота за змістом таблиці
Українські прізвища пишуться
Разом
Окремо
Через дефіс
1) Українські прізвища, що складаються з дієслова в наказовій формі та іменника
2) Українські прізвища, що виникли на основі словосполучень, до складу яких входять як повнозначні, так і службові слова
3) Українські прізвища, утворені з прикметника та іменника за допомогою сполучного слова
4) Скорочена частка д та ірландська частка о пишуться з власними іменами через апостроф
5) У ряді випадків частки пишуться разом із прізвищами, бо в такій формі засвоїла їх українська мова
1) Псевдоніми, що складаються з імені та прізвища
2) Повні давньоримські особові назви, у яких перше слово означає особове ім’я, друге — родове ім’я, третє — прізвище
1) Складні прізвища
2) Частки Ван-, Мак, Сан-, Сен-, які передують прізвищам і разом із тим становлять їх невід’ємну частину, пишуться через дефіс
Запишіть під диктовку прізвища, поясніть свій вибір за допомогою правил.
Квітка-Основ’яненко, Римський-Корсанов, Гулак-Артемовський, Нечуй-Левицький, О’Генрі, Марк Порцій Катон, Джек Лондон, Марко Вовчок, Непийвода, Добрий вечір, Нетудихата, Кривоніс, Скороход, Карпенко-Карий.
Комунікативний практикум
Прочитати текст, дібрати до нього заголовок. Дослідіть, яке походження має ваше прізвище.
Мабуть, мало хто знає, що українське прізвище чи не найстаріше в Європі. У всякому разі в 17 століття мало чи не всі українці носили прізвища. Деякі українці мали прізвища, які дали їх предкам ще в князівські часи. Для порівняння французькі простолюдини отримали прізвища лише на початку 19 століття завдяки указу імператора Наполеона Першого. Російські селяни отримали прізвища лише після Реформи 1861 року. Тому то у росіян так багато прізвищ Іванов, Петров, Сідоров... Відомо, що виписуючи «вольну» вчорашнім кріпакам їм давали прізвища за ім’ям батька. Імена Іван, Петро, Сидір на той час були найпоширенішими в російських дєрєвнях та селах. Треба зазначити, що єдиним народом Європи в якого немає до сих пір сталих прізвищ є ісландці. У них ім’я батька автоматично стає прізвищем для дитини. Тому чоловіки мають прізвища на кшталт Петерсен (син Петера), а жінки Петердоттір (дочка Петера).
Назустріч тестуванню.
 Виконати тестові завдання.
1. На перший склад падає наголос:
А судно;
Б фаховий;
В йогурт;
Г шляхтич.
2. Помилково вжито слово в рядку...
А болотиста трава;
В гарантійний ремонт;
Д дипломований лікар.
Б величне море;
Г громадянська позиція;
3. Правильно поєднано іменники з числівниками в рядку:
А двадцять два футболісти;
Б три з половиною сантиметрів;
В двадцять чотири учні;
Г півтори літри;
Д сім цілих і вісім десятих відсотків.
4. Літеру и на місці пропуску треба написати в усіх словах рядка.
А ц..стерна, д..намо, х..рург;
Б Амер..ка, мерс.., соц..ологія;
В с..лует, д..плом, Шексп..р;
Г бр..гада, реж..м, арх..в;
Д реч..татив, такс..ст, Лейпц..г.
 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Опрацювати матеріал підручника – параграф 43 с.132-134, виконати впр. 2,3 на с.134.
Начало формы
Конец формы


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу