Класна робота № 10 українська література 9 клас
«Чорна рада» П. Куліша. Динамічний, інтригуючий сюжет. Непросте життя та романтичні пригоди головних героїв.
       
1.Слово вчителя. Роман з першої сторінки захоплює  читачів.  Коли відбуваються події? ( Навесні 1663 року). Яким епізодом розпочинається «Чорна рада»?(Головні герої подорожують Україною. Визначальною сюжетною лінією для  характерного  увиразнення  героїв є дорога, в яку вирушив козак Шрам зі своїм сином Петром, прямуючи з Правобережної України до Лівобережної  до Якима Сомка. На цій дорозі вони зустрінуть  різних за соціальним статусом і політичними поглядами людей.  Дорога – вибір шляху для України, і різні герої вибирають різні дороги у прямому й переносному значенні).
- В якому творі Т. Шевченка використано прийом подорожі?( У поемі «Сон»)
- Які дві сюжетні лінії показано в романі? ( Історична – боротьба за гетьманську булаву,любовна( чотирикутник) – стосунки Лесі з Петром Шраменком, Кирилом Туром, Сомком)
2. Робота з текстом.
- Зачитайте портрет Івана Шрама. Який висновок можна зробити?(«…по одежі і по сивій бороді, сказать би, піп, а по шаблюці під рясою, по пістолях за поясом і по довгих  шрамах на виду - старий  козарлюга»
 - Де працював? Які риси характеру йому притаманні?( «…гарячий був чоловік Шрам і не всидів би у своїй парафії, чуючи, як іллється рідна кров за безбожний глум польських консистентів і урядників над українцями.»)
                                       Словникова робота
Консистенти – польське військо, що стояло по українських селах й утримувалося коштом селян.
- Яку наругу терпів наш народ від поляків? Що вас вразило?( «… людей серед зими по ломках льодових  у  плуг запрягали, а жидам приказували їх бичовати й поганяти, щоб, на один сміх і наругу, лід плугом орали…»
 
 - Чи пробував народ здобути свободу? ( « Тільки ж не надовго підіймали українці похилу голову. Ляхи держались міцно за руки з недоляшками, гасили хутко полумя і знов по – свойому обертали Україну. Аж ось піднявсь страшенний, невгасимий пожар із Запорожжя – піднявсь на ляхів і на всіх недругів отчизни батько Хмельницький»)
 - Чому і з ким Шрам вирушив до  Києва, а потім змінив маршрут до  Переяслава?(  Вирушив із  єдиним сином Петром, бо двоє інших полягло під Смоленськом ( не в  рідній Україні, а в Росії) до Сомка. Побачив «свари та чвари, і вже гетьманською булавою почали гратись, мов ціпком…» , «…думав, як би Вкраїну на добру дорогу вивести..» )
- Яке найбільше бажання Якима Сомка? ( « І дай , боже, щоб обидва береги Дніпровії  приклонились під одну булаву! Хочу йти на окаянного Тетерю. Виженем недоляшка з України, одтиснем ляхів до самої Случі, да, держачись за руки з Москвою, і громитимем усякого, хто покуситься ступити на руську землю»)
-  Що споріднює Шрама й Сомка?(Він поборник об’єднання України, прихильник  міцної гетьманської влади.)
-  Кому довіряє Сомко? ( « З ляхами в козаків вовіки – вічні ладу не буде. Чи гаразд, чи не гаразд, а з москалем нам треба укупі жити.»)
-  Як назвав Сомко Івана Брюховецького ( Іванця) перед  « отаманням, перед генеральною старшиною, на домовій раді в гетьмана»? (Старим собакою)
- Яке покарання  й за що придумала  військова рада  Іванцю ?(« Сомко піймав Іванця  з ножем біля свого ліжка. Присудили усікнути голову». Яким
« видумав гіршу кару: звелів посадити верхи на свиню да й провезти по всьому Гадячу».)
- Що відомо про Іванця з розповіді божого чоловіка?( «Почав  гроші збирати, почав усякому годити, почав прохати уряду в гетьмана. Той і настановив його хорунжим. Як же ото Юрусь не зміг держатись  на гетьманстві да пішов у ченці, так Іванець, маючи в себе од усіх льохів гетьманських ключі, підчистив щире срібло, скільки його там осталось, да й махнув на Запорожжє. А там як сипнув грішми, так запорожці  за ним роєм:  « Іван Мартинович!...Він з усіма обнімається, да братається, да  горілкою поїть…Запорожці так його собі вподобали, що зозвали раду , да й бух Іванця кошовим».)
- Як автор ставиться до Брюховецького?( Не приховує негативного ставлення, називає «Іванець», вказуючи цим на його низьке походження.)
- Про яку рису характеру Іванця свідчать його слова: «Як та бідна курка - клопотуха, що знайде зернятко – да й те  оддасть своїм курчаткам, так і я  все до останнього жупана пороздавав своїм діткам»?
- В якому одязі ходить Брюховецький   до виборів і після? Про що це свідчить?( До виборів « Чоловічок сей був у короткій старенькій свитині, у полотняних штанях, чоботи шкапові(пошиті з кінської шкіри) попротоптувані – і пучки видно. Хіба по шаблі можна б догадуватися, що воно щось не просте: шабля горіла од золота; да й та на йому була мов чужа».   Намагається продемонструвати свою близькість з народом. Після виборів «Сам Брюховецький стояв у голубому жупані перед своїх запорожців. Тут він був не той, що в Романовському куті: позирав гордо, по – гетьманськи». Отримавши бажане, показав справжню свою сутність.
 - У кого було більше шансів  стати гетьманом? Чому?
- Розкажіть про романтичні пригоди головних героїв, використовуючи цитати з твору.

3. Впізнай героя за цитатою:   ( виконати письмово, вказати тільки героя)
-      1.   «Як треба рятувати Україну, байдуже мені і літа, і рани»  
-         2. «Моя хата скраю, я нічого не знаю»
-       3.«На Запоріжжі воля ніколи не вмирала, давні звичаї ніколи не забувались»
-      4.   « Молода, батьку, знайшлась би й  друга, Кирила Тура другого не буде»
-     5. « Коли таке лихо сталося через мою Лесю… Везіть пана Петра до нас у Хмарище. Не будемо ночей досипати, а вже його на ноги поставимо»
-        6.«Будь мені за рідну сестру. Не судив нам бог жить із тобою….я довіку не перестану тебе любити, як свою душу»
4. Поставте себе на місце героїв  і змоделюйте  можливі варіанти розвитку подій ( на вибір).
Якби я був Якимом Сомком…( Програма щодо устрою, кордонів, судів тощо)
Якби я був радником гетьмана  Сомка…( Поради щодо підготовки виборів, ставлення до різних верств населення, можлива поведінка в разі поразки).
Якби переміг Сомко…
Якби мене тоді обрали гетьманом України…

 Домашнє завдання.
Дочитати роман «Чорна рада».  Виписати  цитати до характеристики  Петра, Лесі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу